Ny översikt ger grunderna för klimatanpassning och juridik

En färsk presentation av lagstiftning för klimatanpassning finns nu tillgänglig. Här lyfts den viktigaste lagstiftningen fram, i syfte att ge en grundläggande översikt för den som är allmänt intresserad eller ska ta sig an frågorna. Översikten, som har gjorts av Boverket, fokuserar på samhällsplanering.

Att arbeta med klimatanpassning innebär ofta att det finns lagar, regler och andra bestämmelser att förhålla sig till. Däremot saknas det lagstiftning om hur en verksamhet ska anpassa sig till ett förändrat klimat, och därför kan det vara svårt att hitta vägledning. Den nya översikten beskriver sammanfattande några av de viktigaste regelverken på området.

Bland annat tar materialet upp när regler ska tillämpas, som i prövningen av till exempel ny bebyggelse, nya vägar och nya industrier. Viktiga lagar är plan- och bygglagen och miljöbalken.  Andra aspekter är skydd mot olyckor och hur arbetet med samordning och kunskapsutveckling styrs.

Den nya översikten på Klimatanpassning.se har tagits fram av Boverket med stöd från Naturvårdsverket.

– Beskrivningen av de viktigaste regelverken syftar till att ge en inledande förståelse för lagstiftningen och klimatanpassning, främst kopplat till frågor inom samhällsplanering. På Boverkets hemsida ger vi djupare beskrivningar, till exempel i PBL Kunskapsbanken, säger Lars Lennwall, Boverket.

Tidigare rapport: vägledning för kommuner och myndigheter

Nyligen lanserades en rapport, ”Klimatanpassning – urval av tillämplig lagstiftning till stöd för myndigheter och kommuner”. Denna rapport syftar främst till att ge mer konkret vägledning för kommuner och myndigheter, och baseras på den nationella strategin för klimatanpassning. Rapporten har arbetats fram av advokatbyrån Delphi på uppdrag av Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI.

Ger översikt och vägledning

– Materialen kring lagstiftning som nu har arbetats fram är inte några uttömmande redogörelser för alla tillämpliga lagar och regler. De syftar till att hjälpa olika typer av aktörer att lättare få en överblick och vägledning för relevant lagstiftning, säger Michaela Borg, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI.

– Viktiga budskap för den som ska ta sig an frågorna är att ta hänsyn till juridiken tidigt i processen, samt att ansvaret för att göra bedömningar för en planerad åtgärd när det gäller lagstiftning, vilar på respektive aktör.