Ditt ansvar som fastighetsägare

Fastighetsägare står inför ökade klimatrisker. För att möta utmaningarna krävs förebyggande åtgärder för att säkra egendom och följa lagkrav. En klimatsmart approach är nödvändig för att minimera påverkan och bevara försäkringsskyddet.

Fastighetsägare har ett ansvar att mildra effekterna av klimatförändringarna. De ska identifiera aktuella risker och vidta förebyggande åtgärder för att skydda sin fastighet och säkra dess byggnader. Dessutom ska de se till att egendomen inte orsakar problem för andra närliggande fastigheter, inklusive risken för ytvattenavrinning som riskerar att påverka områden utanför den egna egendomen. Som fastighetsägare bör du se till att minska sårbarheten och anpassa dig till de konsekvenser som ett förändrat klimat kan medföra genom att se över klimatrisker, planera hur klimatrisker ska hanteras och genomföra åtgärder för att hantera klimatrisker.

I befintliga byggnader är fastighetsägaren i första hand ansvarig för att förebygga skador. Klimatanpassningens roll vid nybyggnation framgår uttryckligen av plan- och bygglagen (PBL). Det är viktigt att nybyggda fastigheter redan från början är anpassade till dagens och framtidens klimat. Du som fastighetsägare bör klimatsäkra din fastighet genom att vidta förebyggande åtgärder för att säkra ditt hus mot översvämningar, värme, stormar och ras. Det finns tips och råd för att hjälpa fastighetsägare att mildra klimatförändringens effekter för att uppfylla en fastighetsägares ansvar.

Försäkringar

Klimatförändringarna förväntas leda till att klimatrelaterade risker ökar, därför är det viktigt att försäkra sin fastighet.

Ökningen av skador orsakade av extremt väder kan leda till högre försäkringspremier, vilket motiverar aktörer att arbeta skadeförebyggande. Översvämningar, torka, skogsbränder, hagelskador och sättningar i fastigheter är exempel på risker som orsakar höga kostnader. Försäkringsbolag erbjuder skydd mot oväntade ekonomiska förluster och priset på en försäkring bestäms utifrån en riskbedömning.

Försäkringsbolagen har som målsättning att försäkra samtliga fastighetsägare. Fastigheter som upprepade gånger översvämmas utan att några förebyggande åtgärder har vidtagits, uppfyller inte längre försäkringsprincipen "plötslig och oförutsedd skada". Grundtanken vid en försäkring är att försäkringen ska täcka slumpmässig och oplanerad skada. Detta är en regel som inte längre håller om fastigheten upprepade gånger översvämmas av vatten. Som ett resultat kan försäkringsbolag, i de fall där fastigheten upprepade gånger översvämmas utan att några förebyggande åtgärder vidtas, få svårigheter att begära pengar från sina återförsäkrare.


Läs mer

Klimatförändringarna pågår just nu och kräver förebyggande åtgärder. Fastighetsbranschen har en stor möjlighet att bidra till hållbar förändring. Detta kan mildra klimatförändringarna.
​​​​​​​Klimatanpassning - Fastighetsägarna (fastighetsagarna.se)​​​​​​​

Att anpassa ett hus till klimatförändringarna är billigare och säkrare än att reparera skador som uppstått. Klimatförändringar ökar risken för klimatrelaterade skador på ett hus och det är viktigt att förbereda huset för ett förändrat klimat. När man gör ett hus mer energieffektivt är det ett bra tillfälle att anpassa huset efter klimatet.
​​​​​​​Klimatanpassning och energieffektivisering - Energiguiden - Boverket​​​​​​​

Fastighetsägare i Sverige uppmanas att vidta förebyggande åtgärder mot översvämningar då risken för skyfall och stigande havsnivåer på grund av klimatförändringarna ökar. Översvämningar kan ske längs vattendrag och sjöar, samt i områden som vanligtvis inte gränsar till vatten men där vatten samlas på grund av kraftiga regn. Fastighetsägare bör kontrollera sina försäkringar, göra en utrymningsplan, förvara värdesaker på en säker plats och se till att stuprör, brunnar, diken och dräneringsrör är rengjorda och i gott skick. Under en översvämning bör fastighetsägare följa väderprognoser och meddelanden, flytta värdefulla föremål till en säker plats, stänga av strömmen och undvika att gå eller köra genom översvämmade områden.
Översvämning: faktablad med information till fastighetsägare (msb.se)​​​​​​​

Jordskred uppstår när belastningen på marken ökar och markens styrka är obalanserad. Statens geotekniska institut (SGI) erbjuder ett omfattande kartmaterial om skred och erosion för att hjälpa fastighetsägare att hålla sig informerade och förberedda. I nödfall, kontakta lokala räddningstjänster.
​​​​​​​Varningstecken på skred - SGI​​​​​​​

Idag har i stort sett alla någon form av försäkringsskydd för naturskador. Skador som följd av extremväder kan bli vanligare och orsaka höjda priser på försäkringar. Det bör samtidigt motivera olika aktörer att arbeta skadeförebyggande.​​​​​​​Läs mer om försäkringsskydd på Klimatanpassning.se​​​​​​​

Du som äger en villa behöver hemförsäkring och villaförsäkring. Hemförsäkringen omfattar alltid ansvarsskydd och rättsskydd. Villaförsäkringar - Viktigt att tänka på | Konsumenternas​​​​​​​

Klimat- och hållbarhetsfrågor har under lång tid varit en prioriterad fråga för försäkringsbranschen.
​​​​​​​Svensk Försäkring - (svenskforsakring.se)​​​​​​​

Att vädret blir allt mer extremt är ett faktum. Vi ser en ökad risk för extrema väderhändelser, rusta ditt hus för att klara klimatets humörsvängningar genom att följa Trygg-Hansas råd.
Så klimatsäkrar du ditt hus | Trygg-Hansa (trygghansa.se)​​​​​​​

Kommuner kan föregå med gott exempel genom att anpassa sina fastigheter till det förändrade klimatet. Klimatanpassningsåtgärder kan genomföras utan större ingrepp och kostnader för att minska riskerna för att vatten kommer in genom källaringångar, fuktskador, sättningar, eller skred. Ystad är ett exempel på en kommun som arbetar för att klimatanpassa kommunens fastigheter, och förbättra inomhusklimatet på kommunens äldreboenden.
Klimatanpassa kommunens fastigheter | If​​​​​​​

Kunskap om hur vi anpassar oss till klimatförändringar är ett viktigt forskningsområde för Länsförsäkringar. Att klimatet förändras är en avgörande utmaning för hela samhället och därmed också för alla aktörer inom bank och försäkring.
​​​​​​​Forskning om klimatanpassning - Länsförsäkringars forskningsfond (lansforsakringar.se)​​​​​​​