Hallå där... Markku Rummukainen!

Markku Rummukainen är sedan 1997 anställd på SMHI där han bland annat deltagit i starten med klimatmodellering och även i klimatanpassningens tidiga steg. Markku medverkar sedan 2010 i Sveriges klimatförhandlingsdelegation, och har de senaste åren varit Sveriges kontaktperson för FN:s klimatpanel IPCC. Men Markkus uppdrag slutar inte där. Under sin andra arbetstidshalva är han verksam vid Lunds universitet som professor i klimatologi.

Markku Rummukainen
Markku Rummukainen

IPCC globalt – vad sker just nu?

IPCC konstaterar att jorden blir allt varmare, havsnivån fortsätter att stiga, och mängden is minskar. Vi ligger allt närmare en global temperaturhöjning om minst 1,5 grader, och ser redan idag konsekvenserna av ett förändrat klimat. IPCC har fastslagit att även värmerelaterade extremer och skyfall världen runt kan kopplas till klimatförändringen, något som inte uttalats lika tydligt i tidigare rapporter från IPCC. Vad gäller utvecklingen av åtgärder konstaterar IPCC att det sker mer idag än för bara några år sedan, men att de globala utsläppen fortsätter att öka och att den klimatanpassning som sker inte är tillräcklig för att möta de behov som finns.

Den 15 september presenteras den senaste IPCC-rapporten ur en svensk kontext. Vad vill du lyfta som särskilt relevant för svensk del?

Att vi har ett rikligt och säkert kunskapsläge vad gäller den pågående klimatförändringen och dess orsaker. Vi vet mycket om också konsekvenser och relaterade risker, och vi vet att det finns åtgärder att vidta. Ett av våra viktigaste budskap den 15 september är att klimatarbetet behöver ske snabbare om klimatmålen ska kunna nås. Kunskapsläget är inte konstant – det utvecklas hela tiden från forskningen, från erfarenheter av de åtgärder som vidtagits och även genom de konsekvenser som klimatförändringen får successivt. Det är bra och viktigt att kunskapsutvecklingen inom såväl politik som praktik fortsätter, men redan nu överstiger tillgänglig kunskap den mängd åtgärder som faktiskt vidtas.

Nästa steg inom IPCC – vad händer härnäst?

IPCC har nyligen avslutat sin sjätte kunskapsutvärdering, AR6, som inleddes 2015. AR6 är den mest omfattande kunskapsutvärdering som IPCC genomfört och ett gediget kunskapsunderlag för det fortsatta klimatarbetet. Nu inleder vi den sjunde kunskapsutvärderingen [RM3] som kommer att leda till nya och uppdaterade kunskapsunderlag. Den första rapporten kommer att fokusera på klimatförändringen och städer.[RM4] 

Vad gör IPCC inom området klimatanpassning?

IPCC utvärderar kunskapsläget kring klimatförändringen, klimateffekter, anpassning och sårbarhet, samt möjligheter till att minska utsläppen. Det finns alltså en del i IPCC:s arbete som specifikt avser klimatanpassning. Det som har tillkommit i AR6 är en genomlysning av de många kopplingar som finns vad gäller lösningar mellan utsläppsminskning och klimatanpassning. Många lösningar ger dubbla fördelar, till exempel skydd och restaurering av ekosystem som både kan öka kolsänkorna och samtidigt öka fördröjningen av vatten eller skydda från stormar i kustnära områden. Gällande klimatanpassning är det dock också klart att riskerna blir mer komplexa eftersom olika risker samspelar. Även om lösningar finns, är den klimatanpassning som sker inte tillräcklig.