Stort intresse för att hantera osäkerhet i klimatunderlag

Ämne Aktuellt

Hur kan vi grunda beslut på framtida risker som vi inte vet kommer ske? Att frågan är relevant och viktig att besvara bekräftades genom den snabbt fulltecknade kursen ”Hantering av osäkerhet i klimatunderlag” som nu hållits för andra gången.

Kursdeltagare
Foto Anna Blomqvist SMHI

Ett 40-tal personer som på olika sätt arbetar med klimatanpassning samlades den 18-19 oktober i Norrköping för att få ökad kunskap kring de klimatunderlag som ofta ligger till grund för exempelvis investeringsbeslut. Deltagarna kom från kommuner i alla delar av landet men här fanns även representanter från konsultföretag, länsstyrelser, fastighetsförvaltare och banker.

- Genom kursen kunde deltagarna öka sin kunskap kring hur de kan hantera klimatunderlagens inbyggda osäkerheter. Detta är viktigt för att kunna fatta beslut idag kring åtgärder som rör framtida risker, till exempel i arbetet med fysisk planering, säger Nilla Thomson, Boverket, som anordnat kursen i samarbete med Länsstyrelsen i Gävleborgs län, Norrköpings kommun, SGI och SMHI.

Praktiska exempel skapade engagemang

Kursen pågick under två halvdagar och bjöd bland annat på det senaste från klimatforskningen men även praktiska exempel från olika kommuners klimatanpassningsarbete. Deltagarna fick också inblick i det webbaserade verktyget för beslut under osäkerhet ”Robust klimatanpassning”, ett verktyg som baseras på flera års forskning.

- Kedjan av osäkerheter i klimatunderlag är lång, mycket eftersom det handlar om framtiden. Experterna kommer aldrig att kunna tillhandahålla en exakt nivå eller linje för exempelvis översvämning, men förmågan att ändå kunna fatta beslut utifrån olika beslutsunderlag är viktig, säger HannaSofie Pedersen, chef för strategisk klimatanpassning vid Statens geotekniska institut, som också trycker på vikten av dokumentation.

- Dokumentation av överväganden och motiveringar till beslut om åtgärder är mycket viktiga. Detta för att kommande beslutsfattare ska kunna förstå hur man resonerade, och dels för att besluten ska ”sitta i väggarna” i kommunens organisation och inte vara beroende av personer som kanske slutat. 

Kurs i repris

Det är andra gången kursen hålls och intresset i år var ännu större än 2022, då kursen hölls för första gången. Under de två halvdagarna varvades mera teoretiska presentationer med praktiska exempel och gruppdiskussioner.

- Det bästa med kursen är kommunpresentationerna, att få höra om andras väg genom klimatanpassningsarbetet, tyckte Annie Bartos från Östersunds kommun, en känsla som Nilla Thomson kunde hålla med om.

- Utbytet mellan deltagarna är värdefullt. Det är viktigt att få träffas och dela kunskap och erfarenheter med andra yrkesverksamma. Huvuddelen av deltagarna är kommuner, och det är bra för det är där jobbet görs. Det är där som många av de stora och svåra besluten ska fattas!

Gruppdiskussioner mellan deltagare på kurs
Foto Anna Blomqvist SMHI