Vilka klimatrisker finns på min fastighet?

Vädrets påverkan på fastigheter intensifieras med extremväder och långsamma förändringar. Ett varmare klimat ökar risken för extrema händelser och förändrar skadeförlopp, från kraftiga regn till mögel och skadeinsekter.

Hus som rasat i skred

Vädret påverkar alla fastigheter. Dels genom långsam svag påverkan över tid och dels snabbare påverkan med kraftig styrka, så kallat extremväder. I och med ett varmare klimat ökar sannolikheten för att extrema väderhändelser, som häftiga regn och värmeböljor, ska inträffa. Även karaktären på långsamma skadeförlopp kan komma att förändras, till exempel påväxt av mögel och skadeinsekter.

Nedan beskrivs kort hur fastigheter kan påverkas av olika klimatrelaterade händelser.

Blocknedfall och bergras

Branta berg- och jordslänter med block kan vara instabila. Ett förändrat klimat med fler nollgenomgångar (temperaturskiftningar över och under noll grader) kan innebära förändrad påverkan från frostsprängningar och tining i sprickor i berget samt häftiga skyfall kan öka och påskynda erosion i sprickor. Detta kan innebära att förutsättningarna för blocknedfall och bergras ökar.

Erosion

Erosion är den nednötning och transport av jord och berg som orsakas av bland annat vind, rinnande vatten, vågor och is. Det är en ständigt pågående naturlig förändringsprocess i landskapet som förflyttar material som exempelvis sand, grus, silt och växtmaterial. Erosion kan orsaka problem för bebyggelse och infrastruktur, men den kan också indirekt leda till problem genom att initiera skred och ras.

Höga temperaturer och värmebölja

Höga temperaturer blir allt vanligare i Sverige i och med klimatförändringarna. Värmebölja är ett begrepp för en längre period med höga dagstemperaturer. Dessa beräknas bli vanligare och kraftigare i ett förändrat klimat under somrarna.

Höga temperaturer innebär att det kan bli mycket varmt inne i en fastighet och skapa besvär för de som vistas där. Det kan också orsaka ökad risk för skador såsom sprickbildning på takpapp, fasader och fönsterkarmar till följd av uttorkning av färg.

Luftfuktighet

Luftfuktighet är andelen vattenånga i atmosfären. När jorden blir varmare ökar avdunstningen så att atmosfären blir fuktigare. Under vinterhalvåret kan ökad luftfuktighet orsaka skador på vindar, fasader och fundament i form av mögel och röta.

Ras

Vid ett ras rör sig enskilda delar, som jordkorn, stenar, grus- och sandpartiklar, fritt i förhållande till varandra. Ras sker främst i branta grus- och sandslänter samt i bergväggar. Ökade flöden i vattendrag och i strandzonen kan öka erosionen samt förändrade markvattenförhållanden kan i sin tur orsaka ras. Ras kan orsaka stora skador på mark, byggnader och infrastruktur inom det drabbade området.

Slamströmmar

En slamström är en flytande massa av vatten och jord som rör sig nedför en bäckravin eller en brant sluttning. Slamströmmar uppstår ofta i samband med intensiva nederbördstillfällen eller vid snösmältning. De är vanliga i fjällen men kan även förekomma lokalt i övriga landet. Ett förändrat klimat med mer nederbörd och mer intensiva skyfall leder till att slamströmmar och moränskred kan bli fler. Slamströmmar påverkar områden nedströms genom kraftig erosion med skador på bebyggelse, infrastruktur och annan egendom.

Skogs- och vegetationsbrand

Brandrisken förväntas öka till följd av kombinationen värme, torka och längre växtsäsong. Två vanliga orsaker till skogsbrand är människor som grillar i skogen och gnistbildning från skogsmaskiner. Gräsbränder förekommer främst på våren när det finns gammalt gräs som kan börja brinna. I och med klimatförändringen ökar längden på brandrisksäsongen i hela landet men mest i södra Sverige. Vid okontrollerade bränder riskerar bebyggelse och infrastruktur komma i dess väg.

Skred

Vid ett skred är det en sammanhängande massa av jord eller en del av en bergsslänt som kommer i rörelse. Skred är vanligast i jordar av silt och lera. Klimatförändringarna kan bland annat leda till ökad nederbörd och ökade flöden i vattendrag, vilket innebär att förutsättningarna för att ett skred ska inträffa ökar. Snabba massrörelser, som skred är, kan orsaka stora skador på mark, byggnader och infrastruktur inom det drabbade området. 

Torka

Långvariga perioder med liten eller ingen nederbörd kan medföra att det uppstår torka. I framtiden förändras sannolikt vattentillgången, klimatscenarierna pekar på en minskning i stora delar av södra Sverige. Torka kan även leda till sänkta grundvattennivåer, vilket ökar risken för kostsamma sättningsskador på byggnader och infrastruktur, samt lägre vattennivåer för fastighetsägare med egen brunn.

Översvämning

Med översvämning menas att vatten täcker ett område som normalt inte står under vatten. De bakomliggande orsakerna är olika beroende på om översvämningarna sker längs kusterna, vid vattendrag, vid sjöar eller i städer. I framtiden väntas dessa översvämningstyper bli vanligare.

Vid översvämning kan konsekvenserna bli betydande. Flödande vatten på mark kan orsaka stora erosionsskador. Vatten kan tränga in i fastigheten, genom till exempel garageportar, källarfönster och genom grundmuren. Det kan regna från sidan, vilket leder till ökad påfrestning på fasader. Bakåtströmmande vatten i avloppssystemet kan skapa översvämning i källare vid extrema skyfall.

Vattenintrång som dessa kan öka risken för fuktskador, mögel och röta, samt för frostskador på stenfasader. Underhållsbehovet för fasader och tak ökar.


Kartmaterial med klimatrelaterade risker

Nedan finns länkar och hänvisningar till nationellt underlag som kan användas för att ta reda på mer om din fastighets utsatthet till klimatrelaterade risker.

Även länsstyrelserna och kommunerna har ofta tagit fram mer detaljerat underlag på regional och lokal nivå. För att ta del av dem, gå ut på länsstyrelsernas och kommunernas kartvisningstjänster (GIS-tjänster).

MSB:s översvämningsportal visar bland annat de områden som hotas av översvämning när vattenflödena i vattendrag uppnår en viss nivå, kustöversvämning längs Sveriges kust samt översvämningskartering för Mälaren.
​​​​​​​Översvämningsportalen (msb.se)​​​​​​​

Brandrisk Ute är en app från MSB som riktar sig till privatpersoner. Under främst vår och sommar hjälper appen dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark och om det råder eldningsförbud där du befinner dig. I appen visas en brandrisknivå som baseras på en samlad bedömning av brandrisken för skogsbrandsrisk spridning, skogsbrandsrisk bränsleuttorkning och gräsbrandsrisk.
​​​​​​​Brandrisk Ute (msb.se)​​​​​​​

SGI:s kartvisningstjänst samlar statliga kartunderlag som finns framtagna gällande ras, skred och erosion. Till kartvisningstjänsten finns en vägledning som översiktligt beskriver hur de kan användas och tolkas.
Vägledning Ras, skred, erosion (ver. 2023_1.4.5) (swedgeo.se)​​​​​​​

MSB:s karttjänst visar vilka maximala marktemperaturer som uppmätts från satellit under sommarmånaderna 2017-2022.
​​​​​​​MSB Värmekarta (metria.se)​​​​​​​

I SMHIs klimatscenariotjänst visas lufttemperatur och nederbörd för olika framtidsscenarier på länsnivå i Sverige. 
​​​​​​​Enkel klimatscenariotjänst | SMHI​​​​​​​

Annan information/andra underlag om klimatrelaterade risker

På SMHI:s hemsida finns kommunvis beräknade framtida medelvattenstånd för varje decennium mellan 2030 – 2150 för flera klimatscenarier.
​​​​​​​Framtida medelvattenstånd | SMHI​​​​​​​