Horisont Europa

Horisont Europa är EU:s finansieringsprogram för forskning och innovation med en budget på nära 100 miljarder Euro. Vem som helst kan söka till programmet – universitet, offentlig sektor, privata företag med flera.

För vem: Kommuner, regioner, näringsliv, föreningar, organisationer och akademi

Period: Pågår fram till 2027

Kontaktpunkt: VINNOVA

Horisont Europa är EU:s finansieringsprogram för forskning och innovation med en budget på 95,5 miljarder Euro. Syftet med programmet är att motverka och ställa om inför klimatförändringar med bland annat stora satsningar på klimatanpassning, som redan under föregående budgetperiod var prioriterat. Under budgetperioden 2021–2027 har klimatanpassning fått ytterligare prioritet.

Utlysningar inom Horisont Europa söks av konsortier där en aktör är koordinator och övriga deltar som partners. I vissa fall går det även att söka som enskild aktör. Deltagandet är öppet för alla typer av aktörer, universitet, offentliga aktörer, privata företag, icke-statliga organisationer med mera.

VINNOVA är Sveriges kontaktorganisation för Horisont Europa. De har som uppgift att hjälpa och guida svenska sökanden. Att tänka på när man ger sig in i ett Horisont Europa projekt är att man förväntas kunna arbeta med engelska som huvudspråk. 
Kontakt för Horisont Europa (Vinnova)

Horisont Europas kluster

Horisont Europa är uppdelat i tre pelare, där första pelaren står för finansiering av grundforskning, den andra för finansiering av innovationsprojekt och den tredje för investeringar i utrullning och uppskalning av resultat. Den andra pelaren är uppdelad i sex kluster med olika teman. Här finns det gott om möjligheter till finansiering för klimatanpassning. Det är främst inom kluster 3; Civil säkerhet för samhället, kluster 5; Klimat, energi och mobilitet samt kluster 6; Livsmedel, bioekonomi, naturresurser, jordbruk och miljö som det går att hitta utlysningar som passar för klimatanpassning.

Cluster 3: Civil security for society (European commission)
Cluster 5: Climate, Energy and Mobility (European commission)
Cluster 6: Food, Bioeconomy, Natural Resources, Agriculture and Environment (European commission)

Beroende på sökande och vilket resultat man är ute efter kan det även finnas utrymme inom övriga kluster där klimatanpassning kan ingå.

Missions (Uppdrag)

Utöver sex kluster ingår nu även en ny typ av satsning inom Horisont Europa som kallas Missions. Missions ska stötta forskning för att leverera på kommissionens huvudprioriteringar och hitta svar på ett antal stora utmaningar, som att bekämpa cancer, anpassning till klimatförändringar, skydda haven, sjöar och vattendrag, skapa grönare städer och säkerställa hälsosam jord och mat. I dessa Missions ingår forsknings- och innovationsprojekt, samt policy och lagstiftningsinitiativ för att nå konkreta mål med stort genomslag i samhället.

Mest relevant för klimatanpassning är det Mission som heter just Mission: Adaptation to climate change. EU Mission on Adaptation to Climate Change Portal (europa.eu)

Där är utlysningarna avsedda för just klimatanpassningsprojekt. Men även inom övriga Missions så som Mission: Climate neutral and smart cities kan klimatanpassningsfinansiering finnas i utlysningarna.